Чист империализъм - това представлява войната на Русия. Това коментира германският канцлер

...
Чист империализъм - това представлява войната на Русия. Това коментира германският канцлер
Коментари Харесай

Германският канцлер: Войната на Русия си е чист империализъм

Чист империализъм - това съставлява войната на Русия. 

Това коментира германският канцлер Олаф Шолц пред Общото заседание на Организация на обединените нации.

„ Завоевателната война на Русия против Украйна не може да бъде оправдана с нищо ", сподели той и прикани виновните да бъдат осъдени: „ Трябва да гледаме и да действаме, когато Русия прави военни закононарушения в Мариупол, Буча или Ирпин. Ще потърсим отговорност на убийците “, цитира канцлера DPA. 

Това беше първото послание на немски държавен началник към Асамблеята след речта на Ангела Меркел през 2007 година На изключителната сесия на Общото заседание след нападението над Украйна министърът на външните работи Аналена Бербок към момента представляваше Германия. Във вторник тя отпътува за Ню Йорк, с цел да взе участие в 77-ата сесия на Асамблеята, която е засенчена от войната в Украйна, съобщи investor.bg. 

По-рано денем и френският президент Еманюел Макрон осъди дейностите на Русия като „ връщане към епохата на империализма и колониите “, пробвайки се да притегли поддръжката на страни, които са претърпели колониализма и в този момент не са склонни да надигнат глас против Москва.

Самоопределението и политическата самостоятелност нямат значение за Владимир Путин, акцентира Шолц в речта си. „ Има единствено една дума за това: това е чист империализъм ", сподели той пред събралите се държавни и държавни ръководители от целия свят.

Завръщането на империализма е злополука освен за Европа, сподели германецът. „ Това е и злополука за нашия международен кротичък ред, който е антитеза на империализма и неоколониализма “. 

Ето за какво беше толкоз значимо, че 141 страни осъдиха завоевателната война на Русия в същата зала напролет - сподели той. „ Путин ще се откаже от войната и имперските си упоритости единствено когато разбере, че не може да завоюва тази война ", сподели Шолц.

Още преди речта си Шолц атакува Русия и разгласи референдумите за присъединение към Русия, планувани от сепаратистите в три украински района, за противозаконни съгласно интернационалното право. 

Съвсем ясно е, че „ не одобряваме съветски диктаторски мир - и никакви подправени референдуми ", сподели Шолц. „ Всичко това е просто опит за империалистическа експанзия, която би трябвало да бъде прикрита с това “.

По-рано през седмицата признатите от Москва " национални републики " Луганск и Донецк в Източна Украйна, както и Херсонска област в южната част на страната, оповестиха, че ще проведат „ референдуми " за присъединение към Руската федерация. Гласуването е планувано сред 23 и 27 септември. През 2014 година Русия приготви по сходен метод анексирането на украинския черноморски полуостров Крим.

Украйна би трябвало да е в положение да отблъсне инвазията на Русия, каза германският канцлер. „ Подкрепяме Украйна с всички сили: финансово, стопански, филантропично, а също и с оръжие ". Малко преди заминаването на канцлера за Ню Йорк немското държавно управление даде обещание да даде още оръжия от запасите на Бундесвера, в това число четири тежки артилерийски установки от вида гаубица 2000.

Когато през март 141 от 193-те страни - членки на Организация на обединените нации, осъдиха съветската офанзива против Украйна, това беше счетено за дипломатически триумф. Двете най-населени страни в света - Китай и Индия - се въздържаха, само че не гласоподаваха срещу.

За да убедят по-малките и по-бедни страни да осъдят Русия, западните страни им дадоха обещание напролет, че в бъдеще ще бъдат по-отзивчиви към техните опасения. „ Чуваме ви ", сподели Бербок през март.

Това е една от аргументите, заради които за тази седмица са планувани няколко срещи на групи по тематики като продоволствената сигурност, последствията от изменението на климата и ролята на африканските страни и островните страни.

Шолц призна Устава на Организация на обединените нации и неговите полезности, само че също по този начин прикани за промяна на институцията. Правилата прекомерно постоянно отразяват „ света отпреди 30, 50 или 70 години ", а не днешната действителност. Той възобнови кандидатурата на Германия за непрекъснато място в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Същевременно канцлерът заяви, че Германия е подготвена да поеме по-голяма отговорност - в началото като един от десетте ротационни членове през 2027 година и 2028 година, само че в вероятност и като непрекъснат член. „ Моля ви да подкрепите нашата кандидатура - кандидатурата на страна, която почита правилата на Организация на обединените нации, която предлага и търси съдействие “. 

Съветът за сигурност е най-важният орган на Организация на обединените нации, който в действителност дава отговор за разрешаването на спорове и поддържането на мира. Но заради правото на несъгласие членовете постоянно се блокират взаимно по значими въпроси. Заради тази обсада на войната в Украйна през март беше свикана и изключителна Генерална асамблея.

Постоянно блокиране чрез несъгласие

Съветът за сигурност се състои от 15 от 193-те страни членки на Организация на обединените нации. Пет нуклеарни сили, измежду които Съединени американски щати, Китай, Русия, Англия и Франция, са непрекъснати членове. Някои от останалите 188 страни членки се редуват на всеки две години на останалите 10 места. Германия кандидатства за поста на всеки осем години.

В продължение на десетилетия се разисква фундаментална промяна на Съвета за сигурност, само че без да има прогрес. Това се отнася и за кандидатурата на Германия: макар че страната се радва на добра известност измежду множеството държави членки на Организация на обединените нации, като надежден посредник, който взема поради и проблемите на дребните и слабите страни, тя не е единствената страна, която има добра известност.

Дипломатите обаче не виждат огромни шансове за преструктуриране на Съвета за сигурност, тъй че в него да бъдат включени нови непрекъснати членове като Германия. „ Всички огромни хрумвания за реформиране на Съвета ще останат без резултат ", подчертава пред Handelsblatt договарящ, който желае да резервира анонимност.

Той декларира, че не може да си показа формула за промяна на Съвета, с която да се съгласят всичките пет сегашни непрекъснати членове. Всъщност всяка от петте сили с право на несъгласие - Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция и Обединеното кралство - може да попречи на преструктурирането на Съвета за сигурност.

От 2000 година насам Германия намерено претендира за непрекъснато място в Съвета за сигурност. Страната иска да реализира тази цел дружно с Бразилия, Индия и Япония (Г4). Според Министерството на външните работи в Берлин с изключение на Г4 и Африка ще получи непрекъснато място в Съвета. Досега обаче всички дипломатически опити са оставяли напразни.

В речта си Шолц се спря освен на войната в Украйна, само че и на изменението на климата и правата на индивида, като насочи съответни претенции към Китай. Той прикани Пекин да извърши рекомендациите на Службата на Организация на обединените нации за правата на индивида по отношение на ситуацията на уйгурската етническа група в Синдзян. „ Това би било знак за суверенитет и мощ. И гаранция за смяна към по-добро ", споделя той.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР